Kotimaista ruokaa vuodesta 1563

Lampaan kaksi vuodenaikaa


Ruotajärven tilan suomenlammasuuhet karitsoineen sekä siitospässit laiduntavat kesäkauden, noin toukokuun puolivälistä lokakuun loppuun, tilan pelloilla ja perinteisillä metsäisillä hakamailla, kaukana liikenteen ja teollisuusalueiden saasteista. Talvikauden lampaat viettävät pääasiassa oleskelulampolassa, josta niillä on vapaa pääsy ulkoilemaan jaloittelualueille.

Elämän kierto


Uuhet astutetaan kolmessa erässä eri aikoihin vuodesta. Karitsoimaan valmistautuvat uuhet siirretään eri lampolatilaan, karitsointilampolaan, jossa on karitsoinnille ihanteellinen lämpötila ja erilliset karitsointikarsinat. Karitsointi-karsinassa karitsoiva emo ja vastasyntyneet karitsat voivat viettää keskenään ensimmäiset päivät.


Muutaman päivän leimautumisjakson jälkeen emo ja karitsat siirretään muiden vastasynnyttäneiden uuhien ja karitsoiden yhteiskarsinaan karitsointilampolassa. Emot imettävät ja hoitavat karitsoitaan 3 kk ikään saakka, jolloin karitsat saavuttavat sukukypsyyden ja vieroitetaan siksi omiin laumoihinsa. Noin 6-7 kk iässä karitsat ovat saavuttaneet 40-50 kg elopainon (noin 18-20 kg lihapainon) ja erä voidaan teurastaa.

Hyvillä eväillä eteenpäin


Lampaat ruokitaan oman tilan nurmirehulla ja viljalla. Valkuaisen saannin varmistamiseksi ruokinnassa käytetään heinän ja viljan lisäksi rypsirouhetta. Lampoloissa käytetään kuivikkeena ja pehmusteena runsaasti puhdasta kutterinpurua ja kuivaa viljan olkea.


Lampaamme kuuluvat Maaseutukeskusten liitto Pro Agrian lammastarkkailuun.